Jobba mindre

En dag i veckan är jag ledig. När det kommer på tal att jag inte jobbar heltid frågar folk vad jag gör på min lediga dag. Om jag har ”något annat projekt” (underförstått något inkomstbringande). Frågan gör mig frustrerad, även om jag förstår den. Det är inte normalt att jobba deltid som ung, frisk och arbetsför. Speciellt inte när en dessutom är en duktig flicka. Oh damn vad jag hatar det uttrycket. Men ni fattar. Jag är också rätt säker på, även om det första folk frågar är vad jag gör med min extra tid, att det första folk undrar är om jag gått in i väggen eftersom det tyvärr är en vanlig anledning till att folk (framförallt kvinnor) jobbar mindre. Men nej, det har jag inte, även om jag troligen varit nära den där väggen och nosat som så många andra.

På onsdagar är jag ledig. Läs den meningen igen: på onsdagar är jag ledig. Ledig. Jag jobbar inte och jag har inte för avsikt att göra det. Det är precis därför jag jag valt att jobba deltid. Jag vill ha tid över för annat. Inte för att jag misstrivs på mitt jobb, utan för att jag gillar att göra så himla mycket grejer som jag alltid tvingas nedprioritera because there just isn’t time enough. Någon som känner igen sig? Och som att det skulle vara svårt att fylla en dag (eller flera) med allt sånt en gillar, eller precis ingenting alls. Varenda själ som lever i dagens samhälle skulle nog behöva ligga stilla på sofflocket och bara andas en dag i veckan. Eller i alla fall en halv dag, resterande halva skulle kunna ägnas åt att plocka och fixa hemma, gå en lång promenad, läsa bok, gå till gymmet en tid på dygnet när det inte är knökfullt, bläddra i en tidning, gå på en utställning, baka ett bröd eller grodda mungbönor.

Idag gick jag upp samtidigt som min sambo som skulle till jobbet. Cyklade in till stan och gick på ett yogapass. Var så zen att jag knappt brydde mig om att någon (troligen en hund) kissat på min cykel. Hojade bara vidare ut till Moderna museet där jag lugnt spatserade runt någon timme och kollade in de aktuella utställningarna. Åt lunch med min mamma som jobbar på Skeppsholmen och sen cyklade jag hem. Placerade mig i fåtöljen (den från farmor som jag visade här) och har knappt rört mig på flera timmar. Här har jag eftermiddagsljus, en bra bok, en kopp te och påtår inom räckhåll.

Min lediga dag är jag oftast ensam. Jag behöver fylla på min energi och ha egentid. Jag känner inte alltid att jag är i behov av det innan, men på onsdagkvällen är jag alltid tacksam över timmarna utan intryck från andra. Känner mig betydligt mer redo att hänga med såväl min familj som mina vänner och kollegor.

Är såklart medveten om att inte alla har ekonomisk möjlighet att gå ner i arbetstid. Är dock rätt säker på att många skulle klara sig på 80% av sin lön. Sluta konsumera massa skit i onödan till exempel. Win!

Om du hade möjlighet att jobba mindre, vad skulle du göra – eller inte göra – med din tid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*