Perunarieska

Idag bakar vi finskt potatisbröd (på finska perunarieska, typ ”potatis-tunnbröd”). Sammy bakar det för allra första gången själv och försöker minnas sin mosters instruktioner. ”Ungefär såhär mycket mjöl” sa hon tydligen medan hon vände upp och ned på mjölpåsen. ”Ungefär såhär mycket vatten” sa hon tydligen medan hon öppnade vattenkranen och lät vattnet strömma en lagom stund. ”Det viktigaste”, sa hon, ”är att ha mycket salt. Annars kan det lika gärna vara.” Så Sammy höftar som ett proffs och smeten blir rinnig och fantastisk och vi bakar plåt efter plåt och modifierar och provsmakar. Äter minst sju mackor sittandes eller ståendes på golvet och köksbänken. Dricker te också. Och skrattar och slänger på lingon eller ost eller kummin innan bröden går in i ugnen. Och det blir gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*