Bildskatt, secondhandfynd, McFlurry och balkongtrall

Dagarna jag är ledig smälter ihop. Jag uträttar ärenden. Åker till mina föräldrar och bläddrar i pappas gamla fotoalbum. En bildskatt som heter duga. Svartvita bilder med hög kontrast och 70-tals-människor omedvetna om kameran. Och vackra stilleben och hästar och en karusell som snurrar där rörelseoskärpan ba tjena. Jag sitter länge i soffan i mina föräldrars vardagsrum och bläddrar och blir inspirerad. Läser det min 17-åriga pappa skrev om sin stipendiat-resa till Finland 1974:

”Jag tittade mig omkring i terminalen. Borta i ett hörn såg jag en grupp flickor i min egen ålder. De är säkert också stipendiater, tänkte jag och gick ditåt. Det var rätt gissat. Ett gift par från Föreningen Norden i Stockholm samlade ihop oss, gav oss biljetter och tio kronor var i kaffepengar. Sedan gick vi ombord.”

Jag går runt länge länge i second hand-affärer. Köper tröjor i lamull för tio kronor och precis-vad-jag-tänkt-mig-jeansshorts för lite mer än så. Hittar annat också. Och jag läser böcker. Simmar, bastar och träffar Nicklas och Helena och barnen (plural!). Vi åker till Kungens Kurva. Jag köper trall för att påbörja mitt efterlängtade balkongprojekt. På vägen hem stannar vi på McDonalds pga NIcklas blodsockernivå är så låg att han inte ens orkar bete sig. Och jag som inte varit på McDonalds på flera år firar med en McFlurry och förvånas över att de 12 kronor jag minns att det kostade idag är 23 kronor.

Kommer hem och börjar riva upp den gamla trallen på balkongen. Lyssnar på lite olika podcasts och dokumentärer samtidigt som jag river och rengör och klickar dit ny trall. Det blir helt fånigt fint men när jag och Pernilla ska åka till tippen med det som ska slängas är vi för sent ute och vi hinner inte. Blir stående med bil och släpvagn och alldeles för lite tid mellan nu och stängning. Antiklimaxet när projektet inte blir 100% klart är så påtagligt att jag får grov ångest. Så vi åker upp till Nicklas och Helena, lämnar bil, släp och möglig trall hos dem och efter lite snack och barnmys promenerar vi hem. Jag lovar att komma tillbaka och åka iväg med skräpet imorgon. Lagar middag och tittar på Game of Thrones innan jag och Pernilla somnar i varsitt rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*