Det är onsdag

Det är onsdag och när jag kommer hem gör Pernilla yoga. Lägenheten är nedsläckt men i vardagsrummet skimrar ljuset av de två ljuslyktorna från Orrefors som heter Hallon just för att de ser ut som hallon. Jag låter bli att tända någon lampa, slänger halsduk och mössa på hatthyllan och trevar efter en galge att hänga jackan på. Och så snör jag av mig skorna i mörkret och kommer på att det är ganska svårt att göra det. Smyger in i köket, ställer kassen med vad det nu var jag köpte när jag egentligen bara ville ha en anledning att köpa choklad på köksbänken och går in i mitt rum. Stänger, tänder i taket och sätter mig på sängen där jag jobbar en stund. När Pernilla har gjort klart yogan och jag stängt ihop jobbdatorn möts vi i soffan. Tänder fler ljus och pratar. Jag läser min bok en bra lagom stund, ett tag till och med, och sedan lyssnar jag på Allvarligt talat och lagar linsgryta med tomat och kokosmjölk. Vi kommer på att det är onsdag, lillördag faktiskt, och dricker lite rödvin till maten. Ett halvt glas räcker för att jag ska få magknip så jag lägger mig raklång på golvet och Pernilla sätter sig i fladdermusfåtöljen. Vi pratar om när morfar egentligen föddes och hur det måste ha varit att flytta från landet till staden och vi undrar om vissa män som lever idag tänker att det måste ha varit nice att leva förr, typ på trettiotalet, eftersom man som man hade ännu mer makt i ett samhälle vars patriarkala struktur liksom var i sitt esse. Förmodligen inte så många män som tänker så, hoppas vi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*