Mellan midnatt och midnatt: en extra sekund

Inatt lägger man till en extra sekund. En liten jäkla sekund. Mellan midnatt och midnatt, kan man säga. För när klockan är 23.59.59 och ska bli 00.00.00 blir den först 23.59.60. Som om det vore det självklaraste i världen. Eller ja, för vissa klockor. För atomklockor kanske och för riktigt medvetna digitala klockor. Men inte för ett hederligt armbandsur såklart. Det tickar på i vanlig takt och fattar ingenting. Säkert de flesta klockor gör så. Och det blir säkert en del problem med datasystem och sånt men det bryr sig väl inte de vanliga analoga klockorna om. De tickar bara på och vill någon ha ordning på den där extra sekunden så blir det till att ställa om klockan för hand.

Den här lilla sekunden beror på jordens rotation kring sin egen axel. Rotationen har nämligen gått allt långsammare på senare tid visar det sig. Det tillförs ingen ny energi i universum och därför snurrar vi långsammare. Väldigt lite, knappt märkbart egentligen. Men lite långsammare. Tillräckligt för att det ska läggas till en sekund här och där. Det har skett ganska många gånger bara sedan jag föddes. En gång 1990, och så 1992, 1993, 1994 och 1995. Och 1997, 1998, 2005, 2008 och 2012. Vad som hände mellan 1998 och 2005 som gjorde att man gott kunde gå med vanliga sekunder är oklart. Och nu kanske det är sista gången vi får en så kallad skottsekund, för några viktiga personer i världen verkar vilja avskaffa fenomenet. Så i år kanske den 26:e skottsekunden tar med sig hela paketet till historien.

Men det ska alltså ske. Och jag har fått för mig att jag ska vara vaken till spektaklet. Kanske göra något tokigt just den extra bonussekunden, exempelvis inte nudda marken, liksom hoppa högt just den sekunden och förhoppningsvis inte landa förrän nästa. Vara tyngdlös och fri. Eller så kanske jag bara ska hetstitta på klockan på time.gov för att se den gå från 59 till 60 och sedan 00. Vi får se.

För att låta tiden gå har jag spenderat kvällen på balkongen. Det har duggregnat och en regnbåge har uppenbarat sig från och till. En stund var det till och med två regnbågar. Och i rabatten myser blommor och buskar och granar och smultron och jordgubbar (men en kråka måste ha tagit den allra största, röda, ätklara, för idag var den avbiten på ett riktigt ohyfsat och otrevligt sätt).

2 reaktioner på ”Mellan midnatt och midnatt: en extra sekund”

  1. …hej!! :) Jag tänkte bara hojta och säga att jag fortfarande är en trogen följare här! Jag tycker om att se dina fina bilder och vad du hittar på. Gillar att läsa det du skriver, för du skriver med ett väldigt härligt flyt, tycker jag :)
    Jag har varit helt ute ur bloggbubblan, men jag har fortfarande följt dig även om jag varit så tyst (= tråkmåns, men ska försöka bättra mig). Jag har startat upp min blogg nu efter mitt långa uppehåll (!), och är taggad på att fota och blogga lite ibland :)
    Jag hoppas att du mår bra! :)
    Kram /Ina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*