ett rån där en mystisk ung man på ett tyst sätt försöker sno en gammal tants plånbok

Som vanligt händer grejer. Jag pluggar och äter och sover och pussas och vaknar upp när det är tjock dimma utomhus. Och jag kommer hem från Universitetet och byter om till mjukiskläder. Lyssnar på tystnaden i lägenheten och trycker hjärnan full med digitala marknadsföringsstrategier. Går på jobbmöten. Jobbar.

Åker till Skärholmen och handlar födelsedagspresenter och blir vittne till ett rånförsök. Liksom inte ett sånt speciellt och häftigt ”upp med händerna gör inget dumt”-rån utan ett rån där en mystisk ung man på ett tyst sätt försöker sno en gammal tants plånbok (det visade sig senare att hon inte hade någon, i alla fall inte i den ficka han promt skulle pilla in handen i). Det var inne på Systembolaget och jag hade precis tryckt in min kod och petat på den gröna tangenten som det står OK eller GODKÄNN eller något sånt på (som att man någonsin noterar något annat än färgen) när min (ja min alldeles egen) kassörska reser sig och utbrister ”VAD FÖRSÖKER DU GÖRA!!!??” Hon kanske sa ”VAD GÖR DU” eller ”VAD FÖRSÖKTE DU GÖRA FÖR NÅGOT?”, jag och Karl minns olika och det har inte så stor betydelse. Betydelse har att hon, cirka 55-60 år, reser sig och får sån jävlar-i-min-låda-pondus att jag ville göra henne till stadsminister, där och då. När vi tolkat in hennes utbrott ser vi vem hon rytit åt. En kille, mellan 25 och 30, med dålig hållning och keps. Han verkade inte förstå vad hon sagt. Hon fortsätter (med stora bokstäver): ”Du försökte ta damens plånbok!”. Jag får lite skämskudde en kort stund, tänker att oj vad pinsamt om hon sett fel. Jobbigt läge liksom. Men inte har hon gjort det. Tjuven ser förvånad men ertappad ut och börjar snabbt gå mot utgången. Någon kommer på att det finns en vakt i närheten. Vakten – Jesper – kommer till undsättning och lyder uppmaningen: ”Ta honom!”. Han kommer ifatt tjuven, som ökat takten, greppar tag om honom och säger säkert något hotfullt och vitsigt. Det skulle jag gjort.

Det blir lugnt inne i butiken igen och jag säger till kassörskan att det var bra gjort och hennes kollegor peppar och klappar händerna. När jag och Karl går ut ur butiken, lite chockade och adrenalinhöga, ser vi att tjuven och Jesper har brottats på gatan utanför. Tjuven har väl kommit loss men är nu i Jespers klor igen. Det sista jag ser av tjuven innan vi svänger in på Ica för att köpa pekannötter och tamponger är hans besvikna face upptryckt mot en glasruta, med båda händerna bakom ryggen. Han sprattlar vilt och det är tydligt att Jesper får kämpa för att hålla kvar honom. Men det gör han och sen kom väl säkert polisen och så. Heja heja kassörskan på Systembolaget. Och heja Jesper, vakten. Så himla bra när de goda vinner.

Förövrigt har luggen blivit lång och det kanske är dags att klippa lite.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*