Livet efter tentan

I vanlig ordning kommer jag ut på andra sidan. Roffar åt mig gänget pennor, sudd, vattenflaskan, körkortet och det andra och med jackan under armen öppnar jag dörren till tentasalen och vandrar ut. Lämnar tentan bakom mig och kommer ut på andra sidan. Till livet efter tentan. Är totalt slutkörd i huvudet och ägnar eftermiddagen åt jobb och lugn hemma. Har dock svårt att varva ner och hjärnan går på högvarv hela dagen. Typ som om jag låg på motorvägen med tvåans växel. 5000 varv i minuten. Svettigt, stressigt och jobbigt.

Kommer hem till mamma och pappa, blir bjuden på nässelsoppa och sitter och gnäller vid köksbordet. Känner liksom att allt är fel. Uttrycker det till och med när jag ska sätta igång kvällens Latin Fusion-pass. ”Idag har jag skrivit tenta. Jag är inte 100% varken i huvudet eller i kroppen. Så ni vet om jag säger något tokigt”. Som om jag inte sa tokiga saker hela tiden.

Men så fort jag får börja röra kroppen förändras allt. I muskelminnet sitter alla koreografier. Allt bara finns där. Jag behöver inte tänka. Behöver bara följa musiken. Och efter en timme är jag genomsvettig och lycklig. Huvudet känns klart igen och jag har svängt av motorvägen, in på en landsväg och växlat upp till trean eller fyran. Glider fram i lugn och ro med fönstret nedvevat. Är lugn och sansad.

Sover visserligen en konstig natt (går i sömnen ! och drömmer mardrömmar) men vaknar ändå lättad. Äter frukost och han går till sista dagen på jobbet. På måndag börjar han från början, på ett annat ställe. Så jag pussar och säger: ”ha så kul” och ”lycka till!” och sedan bakar jag schackrutor och njuter av doften av nybakat. Läser Bodil Jönsons Tio Tankar om Tid och tänker ut vad jag ska göra idag. Jobba. Gå ut med sopor. Pula lite hemma. Kanske ta fram symaskinen. Läsa. Göra det som passar bra. Livet efter tentan alltså. Nästa kurs börjar inte förrän på måndag. Hurra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*