Och jag funderar på hur bra åskledare egentligen är

Sagan om Karlknut hette visst barnboken. Algot och masken verkar jag ha konstruerat själv, eftersom det var precis det sagan handlade om. Algot. Och hans mask.

Påväg hem från jobbet (efter en lång dag med ständigt motarbetande såväl hård- som mjukvara) var jag till en början så övertrött att jag fnissade och skojade högt, först i telefon med honom och sedan med någon främling på tunnelbanan som ville veta om ”detta var rätt tunnelbana till Sundbyberg?”.

Övertröttheten gick efter en stund i vanlig trötthet och ett fruktansvärt illamående. La mig på sängen när jag kom hem och tyckte synd om mig själv. Drack en halv liter vatten ur en ursköljd pepsiflaska. Läste på flaskan att den innehåller 60 gram socker, eller 200 kalorier. Samma kalorimängd som en magnumglass (något jag noterade när jag häromdagen blev bjuden på en sådan). Inte för att jag någonsin skulle bry mig om kalorier. Ju fler ju godare, mest säkert. Och man väljer ju hursomhelst en magnumglass före en pepsi alla dagar i veckan.

Med vattnet i magen tittade jag på Rederiet tills jag tröttnade. Och faktiskt mådde bättre. Efter att ha pratat med honom en stund passade jag på att utnyttja åskvädret utanför och släckte ned lägenheten. Tände ljus i badrummet och tog en lång och varm dusch. Lät badrumsspegeln och duschdörrarna imma igen ordentligt.

Nu ligger jag nedbäddad, och det luktar stearin och vanilj och det verkligen spöregnar ute (jag minns inte när det regnade så kraftigt) och mitt fönster står på glänt, sådär så att man verkligen kan höra åskans bullrande. Det rullande dånet. Det som skrämmer och fascinerar och skapar pirr i magen. Och då och då, till exempel alldeles nyss, lyses himlen upp av ett hastigt ljussken. Och mullret kommer rullande, alldeles därefter. Och jag funderar på hur bra åskledare egentligen är. Och vad det gör för skillnad att jag släcker ner hela lägenheten när mina grannar har tänt till tusen i sina fönster. Nåväl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*