yatsy, brända fasader och ett café under en alm

Vaknar innan klockan åtta. Äter frukost och spelar två omgångar Yatsy. Vi vinner varsinn gång.

Tar en lång cykeltur. Åker upp till Husby för att kolla läget. Det är lugnt. Lite brända fasader här och där, trasiga fönsterrutor i centrum men det är trygg stämning. Det är fint väder och människorna är lugna. Reportrar med allvarliga blickar och diskreta kameramän är utspridda lite här och var. Vi kliver av cyklarna och leder dem genom centrum. Känner oss lite nyfikna och fula att snoka omkring och titta. Kan tänka mig att Husbyborna blir irriterade. Men å andra sidan, om vi hört brandbilar hela kvällen igår och jag mötte poliser när jag skulle gå och handla, så tycker jag mig som alldeles-i-närheten-av-Husby-bo ha rätt att kolla läget.

Vi passerar också Kista montessoriskola som brann inatt. Den är  inringad av stålstaket och där luktar bränt. Även Husby Gård cyklar vi förbi, och där har branden orsakat att taket rasat in. Så himla förjävligt. Så himla sorgligt. Och så går rykten om att både Expressen och Aftonbladet mutar ungdomar i Husby att elda bilar och vandalisera mot pengar. Fy fan om det är sant.

Vi cyklar länge. Tänker inte så mycket på hur vi åker. Nedförsbacke om det finns. In på mysiga småvägar om de dyker upp. Och lagom tills att lunchmagen börjar kurra hittar vi ett perfekt litet café under en nyutslagen alm. Där äter vi världsagoda sallader (med nakenhavre och rökt lax) och dricker kaffe. Skrattar lite för högt och blir nöjda när solen skiner in genom lövverket. Och sen tar vi cyklarna hemåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*