Raw Food.

Raw food-experimentet är över. Jag har druckit min första kaffekopp. God var den men nu kniper det i magen.

Enligt Wikipedia: Råkost eller rawfood är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och ofta ekologisk mat, med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre. Råkost innehåller ofta mycket vegetabilisk mat så som färska frukter, bär, grönsaker, rotfrukter, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön, säd och alger.

Jag, Pernilla och Charlotte spenderade en knapp vecka i Hälsingland med Raw Food på menyn. Har ätit god och vacker mat men dessvärre behövt genomlida huvudvärk, väldigt mycket sömn (och allmän trött- och slöhet) och en jäkla massa fisande (haha). Detta varade i kanske två, tre dagar. Sedan kände vi oss allihopa som vanligt.

Inser att jag inte endast kommer att vilja äta enligt denna kostform men har testat roliga recept och kommit på knep som jag absolut kommer införa i min vanliga kost. Att jag klarar mig utan kött vet jag redan men nu har jag alltså fått testa att vara utan även mejeriprodukter och ägg. Har inte saknat något av detta heller utan upplever att allt det vi ätit varit väldigt tillfredsställande, mättande och gott. Det vi saknat är väl snarare möjligheten att tillaga mat, dricka en kopp kaffe eller koka ett ägg till frukosten. Man blir lite trött på att äta råa grönsaker efter ett tag. Nötter känner jag mig dessutom helt OK nöjd med på ett tag.

Här kommer lite inspiration på sådant vi lagat. För specifika recept, maila mig eller googla på receptets rubrik (det mesta har vi hittat på internet). Allt är alltså raw food, där ingenting tillagats eller upphettats till mer än 42 grader.

Riven sötpotatis med Jordärtskockskräm


Raw bovetegröt med blåbär
Toppad med banan, frön och mandlar


Zuccinirullar med cashewkräm


Banan- och blåbärsglass
Toppad med kokos och blåbär.
För en portion: Skala en banan och dela i mindre bitar. Stoppa in i frysen ett par timmar. Mixa de frysta bananbitarna med 1dl blåbär. Klart!


Qinoasallad med äpple

Raw tacos
Där själva färsen är blötlagda nötter som mixats med vatten och tacokrydda. Istället för tortillasbröd hade vi spetskål, hur gott som helst.


Smoothie
Med banan, mandelmjölk, diverse olika bär och frön, spirulina, kanel och ingefära.

Mandelmjölk
Simply just mandel och vatten som mixats, silats, mixats igen och silats igen.  Mixade i en daddel också för lite extra sötma.

Raw falafel med coleslaw
Där falafeln är blötlagda nötter som mixats med rivna morötter, soltorkade tomater, lök, vitlök, basilika och citron och som sedan torkats på lägsta temperatur i ugnen i ca 5 timmar. Coleslawn är riven kål och äpple med en cashewkräm.


Banan-, jordgubb- och hallonglass
För en portion: Skala en banan och dela i mindre bitar. Stoppa in i frysen ett par timmar. Mixa de frysta bananbitarna med 1dl hallon och jordgubbar. Klart!

Grön energikick
För en portion: Mixa tre kiwis, 1/3 kruka persilja, 1cm ingefära och vatten efter önskad konsistens.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*