Who am I to complain when nothing’s wrong?

Försöker förstå hur saker och ting hänger ihop.

Avslutade precis ett 22 minuter långt samtal till USA. Det blir nog dyrt. Tur att jag inte ringde med jobbtelefonen.

Och det är det här 22 minuter långa samtalet som får mig att försöka förstå hur saker och ting hänger ihop. Hur saker och ting bara blir och är när man kommer till världen. Jag föddes i Sverige och fick både tak över huvudet, grovt fullkornsbröd och fil till frukost och tacos på fredagar. Veckopeng, konsumtion, 25 grader varmt i min egna lägenhet och Simpsons på teven. Och färska räkor och Israel-importerade coctailtomater. Och lite Linas matkasse på det. Idag köpte jag nytt nagellack fast jag har 23 stycken. Färgen på det nyinhandlade lacket har jag redan glömt.

Detta i jämförelse med kvinnan på andra sidan 22minuter-telefonsamtalet. De hade det svårt, sa hon när jag frågade. Alla i familjen mådde bra försäkrade hon men ekonomiskt sett var det svårt. Man skulle stänga av deras uppvärmning. De kunde inte betala 200 dollar för en månads värme. Och det är ju kallt. Hon visste inte hur de skulle klara sig. Jag försökte uppmuntra. Menade att med filtar och kärlek kan man komma ganska långt. Och att jag önskar jag kunde göra något och skickade massa kramar genom telefonen. Hon försökte uppskatta mina tankar men var ganska uppgiven. Ledsen. Nästan desperat.

Och här sitter jag, med min Iphone (1 av 2 telefoner) tryckt mot örat med teven mute-ad i bakgrunden. Jag har det varmt och gott och hela garderoben full av kläder jag hatar och knappt använder (fast många av de är nya) och ett nytt nagellack i handväskan (som också är en av kanske 50 st) jag inte minns färgen på.

Jag känner mig äcklig.

Otacksam.

Bortskämd

Girig.

Snål.

Hur kan det vara såhär? Hur kommer det sig att jag försöker förtränga hennes nöd och hennes hårda situation och istället fokuserar på det absurda i min? Är det en försvarsmekanism för att jag vet att jag inte kan hjälpa? Är det min otacksamhet och bortskämdhet som spelar ut henne? Att jag tänker att 25 grader inomhus är rätt nice och att det verkar vara dubbelavsnitt av Simpsons på tv? Jag vet inte. Men jag måste nog fundera på det här när jag somnar ikväll. I min varma säng med rena lakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*