12 april

Idag är det den 102:a dagen år 2011. Det är 263 dagar kvar innan det är nytt år igen. För femtio år sedan denhär dagen blev Jurij Gagarin första människan i rymden. Någonsin. 108 minuter tog det för honom att som första människa cirkulera ett varv runt jorden och han ska ha sagt att ”Jag ser ingen gud här uppe”. Det känns tryggt tycker jag. Att han inte såg någon gud. Han såg bara jorden. Livet. Människorna. Han såg ingen gud. Inget övernaturligt. Bara verkligheten. Annars hade han väl blivit storsinnig och ingen hade tagit karln på allvar.

Exakt 50 år senare, idag närmare bestämt, är det min tjugoförsta födelsedag. Juri Gagarin är sedan länge död (i själva verket blev han bara 34 år och det diskuteras om flygkraschen som blev hans död orsakades av vårdslöshet av Gagarin och hans kompanjon själva eller om det var en ren olyckshändelse). Jag tänkte leva betydligt längre än 13 år till dock. Det är mycket jag vill hinna se och göra här i världen. På jorden. Men också, faktiskt, om jag fick välja, även i rymden. Om jag fick välja skulle jag bli astronaut eller astronom eller bara stenrik så att jag kunde åka upp själv. Se världen utan gränser och länder och krig. ”See the world without any borders, without any figthing, withour any fear” (Eugene Cernan, Apollo 17). Se världen på avstånd. Kanske få lite perspektiv.

Det har förresten varit en underbar födelsedag. Med finfina presenter (teleobjektiv 70-300mm, zebraklocka, skor, griffeltavla etc), lunch med mami, mysfika på jobbet (med blomma och allt) och middag med familjen på supertrevlig restaurang på söder! Och så typ 100 fina underbara hälsningar från vänner och bekanta runt om i världen. Åh jag är helt rörd. TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*