Människor

Det finns människor.

Och det finns människor.

För några månader sen var jag på andra sidan jorden, närmare bestämt i Taiwan. I tio dagar bodde jag i ett buddistiskt tempel. Där bodde 6 buddistiska nunnor och vi, 8 kvinnliga (eftersom män inte fick bo i templet även om det var okej att de vistades där dagtid) västerlänningar. Nunnorna kunde ingen engelska, så på mandarin pratade de med oss och fnissade mycket och ofta, för vi kunde ju inte svara. Vi pratade engelska, eller svenska ibland, och tyckte att kommunikationen fungerade alldeles utmärkt ändå. För visst kan man förstå varandra utan att prata samma språk.

Men vi behövde en tolk, såklart, eller mer av en guide eller mentor. Någon som förklarade sederna och tradtionerna. Till det fanns Luke. Luke är buddist, Taiwanes, i 40-årsåldern och har mest sannolikt aldrig rest utanför Taiwan. Han är lång och mager och har svart kort hår, höga kindben och runda glasögon. Hans byxor är oftast lite för höga i midjan. Luke är tystlåten och lyssnar hellre än han talar. Han är god och han är en människa.

Aldrig någonsin tidigare har jag mött någon som Luke. En människa med så stort hjärta och öron. En människa som lyssnar, förstår, inspirerar, instruerar, förklarar. Jag minns särskilt våra klasser om De fyra ädla sanningarna i det lilla klassrummet utanför templet. Där de surrande takfläktarna gjorde oss trötta och det ljumna mjölkteet vi drack inte var tillräckligt upppigande för att hålla oss vakna. Och trots att vi höll på att somna allihopa hade Luke tålamod att fortsätta förklara. Han dömde ingen.

Det finns människor.

Och det finns människor.

Många av de människor jag har omkring mig är bara människor, underbara och fina och roliga och jag älskar dem men det finns också sådana människor som har gjort ett annat typ av intryck på mig. Människor som har sagt något, uppmuntrat eller förklarat något som fått mig att inse att dessa människor bryr sig mer om andra än om sig själv. Människor som skulle kunna förändra världen. Och om världen bestod av bara sådana människor så skulle det bara finnas godhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*