Det nya året

Det nya årets första månader går. Ganska mycket händer och det är tidvis kaos i själen. Men det lugnar sig och jag hamnar någonstans där jag mår bra. Mormor går bort. Nicklas håller om mig när vi gråter vid hennes säng. Dagen för begravningen är solig och fantastiskt vacker. Jag gråter mycket, allra mest när pappa läser sin dikt i kyrkan. Blir också rörd av det prästen säger, om ett eventuellt annat liv efter detta. Det lugnar mig och jag önskar att jag vore religiös. Vi äter grekisk buffé i församlingshemmet och dricker Loka och läsk ur såna där lite räfflade stapelbara glas med två ”lager” som bara finns i typ församlingshem och skolor. Det känns nostalgiskt.

Elvira utvecklar sitt språk något enormt (jag lär henne säga ”yolo” och ”plums”) och Vidar kan nästan gå. Han ler snett och skrattar nästan hela tiden. Jag samlar energi hos dem. Promenerar eller cyklar upp till Nicklas och Helena då och då för att få hänga och fylla på energi. Även om jag inte har tid. Ibland om jag kommer oanmäld blir Elvira alldeles till sig. Då killar det till i fasterssjälen.

Sammy blir med en cykel och vi mekar i mamma och pappas garage. En dag cyklar vi hela vägen hem till dem. Jag rotar igenom gamla lådor med grejer och köper en enorm plastlåda på Clas Ohlson med syfte att fylla den med minnen. Alltså såna saker jag absolut inte kan slänga. Det som får plats i lådan får jag spara. Resten måste jag kasta. Det blir svårt att prioritera när jag bläddrar bland gamla dagböcker, kärleksbrev och souvenirer från resor.

Jag köper en rosa pinata och räknar ner dagarna till min födelsedag. Men mest räknar jag ner dagarna till nya lägenheten. Sammy och jag ska flytta ihop och jag scrollar på Pinterest i evigheter och rensar mentalt och fysiskt bort det jag inte vill ha med mig. Möblerar den nya lägenheten i huvudet och när vi är i second hand-butiker säger Sammy: ”nu behöver vi inte längre tävla om de bra sakerna, för nu ska vi köpa saker tillsammans”.

Jag slutar ta D-vitamin och ställer ner vinterkängorna i förrådet. Åker på en snabbvisit till Helsingfors och tar mycket polaroidbilder. Rensar på balkongen och planterar om växter. Spenderar en fredagkväll på Plantagen och när jag lämnat bilen cyklar jag hem i mörkret. Min dynamolampa fram på cykeln lyser starkt.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*